De Bromtonen trekken aan…u voelt ’t aan de versnelling van uw hartslag en stuwing die in uw lichaam ontstaat. Daardoor kunt u moeilijker diep ademen, door de oppervlakkige ademhaling versnelt de ademhaling ook…die zuurstof moet toch ergens vandaan komen…Het kan ook zijn dat het geluid (nog) doordringender wordt of dat het volume toeneemt, dat er gewaarwording komt van trillingen in uw lichaam. Al eens meegemaakt dat frequenties hoger in toon worden? Dan ‘glijdt’ dat trillingsveld omhoog in je lichaam richting je hart of je keel. Hoe beangstigend dat is en blijft, ook in de loop van de jaren. Gaat dat hart die trillingen houden? Soms gaat het hart mee resoneren op de ‘aangeboden klank’, dan wordt uw hartslag bestuurd door de Bromtonen. Of lijkt dat maar zo? ‘Dat kan toch niet goed gaan?!’ Reden genoeg voor uw lichaam om alarm te slaan…paniek…
En wat doet u met iemand (anders) die in paniek is of dreigt te raken? Dat lijkt een rare vraag maar de in paniek zijnde denkt er niet aan zichzelf gerust te stellen. Dat zou u bij een ander waarschijnlijk wel doen: kalmerende woorden spreken, een glaasje koel water halen, vragen: ‘Kan ik iets voor je doen? Wat heb je nodig?’
Voor uzelf kunt u zich dat beter vooraf afvragen, in een periode van (betrekkelijke) rust.
Welk recept tegen paniek gevoelens helpt bij u, welke ingrediënten zijn er nodig?
Voordat u gaat ‘koken’, zet u alles alvast onder handbereik klaar. Het gaat er niet om de Bromtonen te stoppen, dat lukt niet. Het gaat erom uw eigen paniekgevoelens de baas te blijven zodat niet lijden op lijden komt.
Als kalmeren en gerust stellen het uitgangspunt is en we het leven waarnemen via onze zintuigen, met welke elementen bouwt u uw recept? Doe aan fine tuning, probeer uit, stel bij, doe ’t zo zorgvuldig mogelijk. Met alleen boter en suiker bakt u geen taart…
Kom uzelf, uw behoefte aan veiligheid en rust zoveel mogelijk tegemoet.
Welke muziek, klanken, teksten hoort u graag die u kalmeren? Dat kan ook een ruisapparaat zijn, of de afzuigkap die over de Bromtonen heen komt. Of zelf zingen of muziek maken. Wat maar voor u werkt…
ZIEN
Welke kleuren, voorwerpen, vormen stelt u zich voor als u denkt aan kalmeren, een gevoel van veiligheid scheppen? Wist u dat er lampen zijn die verschillende kleuren licht kunnen geven en zodoende verschillende sferen in uw huiskamer kunnen maken? Heeft u favoriete YouTube video’s, films op DVD etc? Zet ze klaar voor als het mis gaat.
RUIKEN
Heeft u een aromalampje? Welke geuren kalmeren u, geven u een prettig gevoel? Op deze lijst kunt u eens rond kijken of er iets voor u tussen zit. Etherische oliën kunt u via internet vinden (Chi is een goed merk weet ik uit eigen ervaring) en ook in New Age winkels. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat maar geur is een sterk beïnvloedende factor wat betreft humeur en zelfs gedrag. Supermarkten maken er bijvoorbeeld gebruik van om de verkoop te bevorderen.
Geur is natuurlijk ook voor handen in producten als bodylotion, wierook, pijptabak etc. Misschien helpt ’t om bij opkomende paniek lekker warm te gaan douchen (omhullend effect) met geurend schuim, handen te wassen met zeep, koel water over uw polsen voelen stromen…
VOELEN/TAST
Een fijne deken om onder te kruipen, dat oude vest dat zo lekker zit? Klei of brooddeeg kneden om uw boze energie in kwijt te raken? Uw pijnlijke nek en schouders (laten) masseren? Wat u maar bedenken kunt. Voeten stevig op de vloer tijdens een wandeling. De hond uitlaten? Even bij familie, vriend of een buur langs? Een boodschap doen? Als ’t warmer is, met blote voeten op het grasveld, zo kunt u makkelijk spanning kwijt aan de aarde.
Of bedenk tevoren een activiteit die u ‘opbeurt’ of die zoveel concentratie van u vraagt dat u minder bezig bent met de nare Bromtoon effecten. Alles wat goed is voor u, voldoet.
PROEVEN/SMAAK
Troostvoer, comfort food…daar hoef ik u vast niet mee op weg te helpen? Het beroemde kopje warme melk met honing voor als u ’s nachts wakker bent? Chocola (maakt ‘geluks’ endorfines aan in uw hersenen)? Iets te eten of drinken waar u eerder prettige gevoelens aan beleefde, of waardoor u prettige associaties hebt met een prettige gebeurtenis? Haal die associaties er innerlijk bij op.
KALMERENDE WOORDEN
Wat zegt u tegen een ander in paniek? Zeg dat eens tegen uzelf, probeer met begrip en compassie naar uzelf te kijken. Kijk wat ‘die ander’ nodig heeft, handel daarnaar. Dit kunt u het beste ook weer doen tijdens de eerder genoemde rustige periode. Haal uzelf in bijna paniek even voor de geest en bedenk waarmee u uzelf de volgende keer op vriendelijke wijze tot kalmte maant. Eenmaal in paniek is ’t veel moeilijker om weer kalm te worden.
U kunt bedenken: wat hielp eerder? Na 5 jaar Bromtonen en al heel wat bijna paniekaanvallen weet ik: ‘Het is beangstigend maar ik kan dit, ik kon ’t eerder ook. Het duurt niet eeuwig, het komt straks/later weer goed’.
Uw fysiologie gaat aan de slag bij elke gedachte. De gedachte ‘Help! Gevaar!’ roept stress stofjes in uw lichaam op waardoor dat ‘rad’ gaat draaien. Een gedachte als ‘Ik ben kalm, ik kan dit aan’, roept kalmerende reacties op in uw lichaam. In dit kader kunnen visualisaties ook helpend zijn, daarover later meer. De Bromtonen stopt u er niet mee, wel kunt u er kalmer mee om gaan. Oefening baart kunst.
En dan nu: schrijf uw eigen recept voor opkomende paniekaanvallen op. Ga er even voor zitten. Kom er nog eens op terug. Wellicht heeft u er heel andere ideeën over dan ik?
Houd dat briefje bij de hand en handel ernaar als het mis gaat of dreigt te gaan. Het lijkt allemaal niets tegenover het geweld dat Bromtonen zijn maar echt: als u iets doet, verandert er iets. Niets doen leidt vaker tot escalatie van paniek, emoties.
Veel succes ermee.
Bronnen: (zelf) compassie training, psychologie.