DNRS training bijna ten einde

Een beetje staccato, dit bericht. Er zijn nog twee weken te gaan en ik moet (afspraak) en wil er iets over schrijven. Toch valt me dat moeilijk en duurt het allemaal wat langer dan gepland…u weet wel waardoor.
…………………………………………….

In dit stukje hoop ik zicht te geven op wat u ongeveer van het programma verwachten kunt. Ik doe de training Engelstalig maar heb begrepen dat er inmiddels ook een Nederlands transcript is, een vertaling op papier in het Nederlands. De DVD’s zijn (vooralsnog) Engelstalig.

Nu ik dit schrijf ‘…wat u ongeveer verwachten kunt van het programma…’ komt in me op: het programma verwacht veel van u. En dat is een hele uitdaging gezien de hinder die ervaren wordt. Goed om u daar bewust van te zijn. Een training/bootcamp op locatie met alle enthousiaste professionele support van dien heeft meer kans van slagen (als start), vermoed ik, dan direct in uw eentje oefenen in de juist lastige thuissituatie.

Het DNRS programma is ervaringsgericht en combineert componenten uit verschillende therapieën. De Engelse termen komen van de DNRS website, ik omschrijf de termen vanuit de vorm van het programma gezien. Al schrijvende concludeer ik dat ik veel herhaal uit eerdere berichten over DNRS maar afijn…nu staat alles bij elkaar.

Cognitive-behaviour therapy
Bewust worden van gedachten en gedrag. Vervolgens nieuwe gedachten en nieuw gedrag bedenken en aanleren. Gedachten en gedrag beïnvloeden hoe je je voelt.

Mindfulness based cognitive restructuring
Ademhalingsmeditatie en advies die ademhaling ook als anker te gebruiken in moeilijke omstandigheden. Aanvullende meditatie, yoga, Tai Chi en dergelijke zijn optioneel.

Stoppen met stappen in oude, zich herhalende, verhalen omtrent (in ons geval) Bromtonen. Elk moment een fris moment, als het ware, met nieuwe kansen. En, volgens het programma, stuurt u zelf die kansen aan.

Ook zelf-compassie is (impliciet) terug te vinden in het programma.

Emotional restructuring therapy
Het serotonine- en dopamine gehalte in de hersenen laten toenemen door negeren van ‘negatieve’ emoties en bewust creëren van ‘positieve’ emoties. Door middel van happy video’s bijvoorbeeld en elke dag bewust worden van vorderingen die u heeft gemaakt en die opschrijven. Alles in positieve toonzetting. Aan ‘t klagen…’stuck in a rut’ (vastzitten in een riedel – vrij vertaald)…break it up, verzet je zinnen.

De training vraagt u om elke dag grensverleggend bezig te zijn met betrekking tot ‘het probleemgebied’. Die vorderingen beschrijft u. Die vorderingen verbeteren uw gevoel. Maar…hoe grenzen te verleggen bij laagfrequent geluid? Daar heb ik alleen zijdelings antwoord op gevonden. Daarover in het laatste bericht binnenkort wat meer.

Foto: columbusmagazine.nl

Neural linguistic programming (NLP)
Een nieuwe ‘positieve’ benaming geven aan het oude ‘negatieve’ probleem. Daarbij een ‘positieve’ gevoelsassociatie actief oproepen, je helemaal onderdompelen in dat fijne gevoel (tijdens de werkelijke nare beleving van Bromtonen). De bedoeling daarvan is je fysiologie te beïnvloeden en zodoende je hersenen doen geloven dat wat gebeurt niet gevaarlijk is of levensbedreigend. Gedachten en gedrag beïnvloeden fysiologische uitscheiding van hormonale stofjes die de werking van je hersenen mede bepalen en zodoende de werking van je hele systeem. Door het probleem te re-framen geeft u uw hersenen de boodschap: ‘Kalm maar…het is OK…’ Als je dat maar lang en intensief genoeg volhoudt, zouden de hersenen dit gaan accepteren en daarnaar handelen.

Behaviour modification therapy
Eén element noem ik concreet: de oude visie (de basis van gewaarwording) wordt op z’n kant gezet. Je hebt volgens DNRS geen hinder van externe Bromtonen maar hinder van je eigen op hol geslagen Limbisch zenuwstelsel. Wel kan ’t zijn dat die ontsporing van je zenuwstelsel veroorzaakt is door diezelfde Bromtonen maar die laat je tijdens de training geheel en al voor wat ‘t zijn. Na de training kun je je weer (hopelijk in mindere mate) bezig houden met zoeken naar een bron, contacten met gemeente, GGD etc. DNRS erkent milieuproblematiek en houdt het tegelijkertijd voor mogelijk je zenuwstelsel opnieuw in balans te brengen ondanks voortzetting van die externe problematiek.

Incremental training (a form of neural shaping)
In kleine stapjes grensverleggend bezig zijn met betrekking tot de hinder van Bromtonen. Zie ook Emotional restructuring therapy hierboven.

Ook krijgt u zijdelings nog wat adviezen over voeding. Die mogelijkheid om jezelf sterker te maken, wordt marginaal besproken terwijl ik denk dat daar mogelijk meer in zit dan nu gedacht. Ik kom er misschien later eens op terug. Zie het boek De darm denkt mee.

In de training zijn de hierboven staande elementen met elkaar verweven, geen losse onderdelen.

Tot zover…een globaal beeld van het Dynamic Neuro Retraining System. Of het wel of niet zinvol is hier geld en energie in te steken, daar laat ik me niet over uit. Iedere Bromtoon gehinderde ervaart een net iets andere hinder en reageert daar verschillend op. Dat zal wat dit programma betreft niet anders zijn.

……………………………………………

Over een week of twee nog één stukje over DNRS:
Wat heb ik er aan gehad? En ben ik nu klaar of begin ik pas?

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.