Slapen

Onderstaande informatie over slapen en slaapmiddelen is aan continue veranderingen onderhevig, steeds weer nieuwe inzichten…

Slapen:

Slapen is een eerste levensbehoefte. Hier kunt u daarover lezen. Niet voldoende in diepe rust kunnen komen, maakt dat belangrijke herstelprocessen niet of te weinig kunnen plaats vinden.

Gedupeerden van Bromtonen hebben (grote) problemen met het vinden van rust, juist ook in de nacht. Er wordt door buitenstaanders gedacht dat dat komt doordat alle andere geluiden ’s nachts weg vallen maar gedupeerden zelf geven aan dat Bromtonen
’s nachts luider worden. Dat is mijn ervaring ook. Hieronder leest u tips die rust kunnen bevorderen, al is het absoluut niet zo dat de tips maken dat u hele nachten slapen kunt. Helaas. Sterkte.

Ik ga er vanuit dat iedereen de normale ‘slaapregels’ wel kent: donkere frisse ruimte, op tijd naar bed, geen koffie/alcohol, beter geen TV kijken in de slaapkamer, op vaste tijden naar bed/vast ritueel, op tijd ’s avonds rust inbouwen/voorbereiden op de nacht etc.
Hieronder wat specifieke tips voor slaapkamerproblemen door Bromtonen:

Misschien heeft u een groot huis en is ’t mogelijk om uit te proberen of u in andere kamers dan de slaapkamer beter slapen kunt? Sommige gedupeerden hebben Bromtonen in alle ruimtes van het huis, sommige gedupeerden hebben enkele ruimtes hinder en andere niet of nauwelijks.

Ook is uit te proberen: slapen in bed of slapen met de matras op de grond? Voor sommigen werkt het.

Sommige gedupeerden stellen: niet slapen in een bed met veren, een boxspring. Hierin zouden trillingen nog meer merkbaar zijn.

Plaats uw bed (ongeveer) in het midden van de ruimte. Aan de randen van de kamer heeft u meer hinder van trillingen en lawaai. Deze stap maken, is moeilijk. De slaapkamer ziet er niet meer uit, is moeilijker te stofzuigen enzo. Maar…als ’t helpt om wat meer rust te krijgen per nacht…

Een raam wijd of een deur wijd openzetten, kan de Bromtoon dynamiek in de ruimte veranderen. Dit lukt niet in alle gevallen.

Zijn er ernstige trillingen in uw lichaam dan kunt u het best zo dicht mogelijk op de buitenrand van uw bed/matras gaan liggen. Daar is (iets) minder hinder. Hoe dat kan, weet niemand nog.

Oordopjes helpen niet 100% maar verminderen wel iets van het lawaai. Bij velen werkt 1 oordopje in beter dan 2 oordopjes tegelijk. Als u in 1 oor veel lawaai ervaart, kan het toch zijn dat het dopje beter effect geeft in het andere oor. Hoe kan dat? Een raadsel nog…Probeert u vooral telkens weer uit wat op dat moment het beste werkt. Ik gebruik oordopjes van het merk: Alpine, Sleepsoft. Die dempen zowel geluid als druk op de oren. Kleine verschillen maar … alle beetjes helpen.

U kunt een paar dikke isolatieplaten onder het bed leggen, opeen gestapeld over de hele lengte en breedte van het bed. Ook hier geldt: hele kleine verschillen merkbaar. Voor de een kan ’t net iets helpen voor de ander niet. Bij ons thuis werden de trillingen vaak iets minder ‘scherp’ maar…nog steeds ernstige hinder. Het is een kwestie van ‘jezelf zo goed mogelijk beschermen willen’.

De hele slaapkamer isoleren of de muur waardoor het komt (of dat men denkt dat het komt), heeft geen zin. Laagfrequent geluid komt overal doorheen.

Zet ’s nachts de Wifi uit of in ieder geval op Vliegtuigstand. Leg uw mobiele telefoon op minimaal 1,5 meter afstand van uw hoofdkussen.

Eet en drink niet vlak voor het slapen gaan. Vallen de trillingen dit keer op uw maag/darm gebied dan gaat u dat niet goed gekomen. U bent, met volle buik, ook gevoeliger voor trillingen. Heeft u dat al gemerkt?

Slaapmiddelen:

Reguliere chemische slaapmiddelen zijn via recept bij de huisarts te krijgen (niet in basispakket):

U kunt uw huisarts om een slaapmiddel vragen. Meestal lukt ’t waarschijnlijk om in te slapen…leven met Bromtonen is een vermoeiende zaak…maar wordt u na een paar uur wakker en dan is de grootste moeheid weg. Samen met de herrie inslapen, is dan veel moeilijker. Een doorslaapmiddel is dan het meest passend. Attentie: deze chemische middelen zijn verslavend. Straks bent u van Bromtonen af (zou dat kunnen?) en rest u een verslaving. Een chemisch slaapmiddel heeft vaak als bijwerking in de ochtend: dufheid, watten in het hoofd.

Paracetamol:
Sommige mensen slapen beter door voor het slapen Paracetamol in te nemen.
Anderen slapen beter door een combinatie van Paracetamol en een (halve) slaaptablet.

Natuurlijke slaapmiddelen, te koop in drogisterijen of reform/natuurwinkels:

Een natuurlijk slaapmiddel is niet verslavend. Ik gebruik regelmatig: merk Vogel, Dormeasan® Extra Sterk. Inslapen lukt ermee, de hele nacht door slapen niet. Dit middel is samengesteld uit kruiden en essentiële oliën. Het middel geeft geen bijwerkingen.

Ook zijn er slaapmiddelen waaraan het hormoon Melatonine is toegevoegd maar dan in hoeveelheden die we zelf, volgens TV programma Radar nooit zouden aanmaken (in onze hersenen). Dit zou mogelijk niet goed kunnen zijn? Ik heb er geen ervaring mee.

Wietolie, preciezer gezegd CBD olie, heb ik vrij langdurig uitgeprobeerd. Dat gaf wel een soort kalmer basis gevoel maar leverde al vrij snel geen verbetering van slaap op. Deze olie is ook best een prijzige aanschaf. U kunt het ook eigenhandig maken, als u zelf uitproberen wilt. Op https://www.cbdshop.nl vind u hierover informatie en benodigdheden.

Najaar 2017: inmiddels wel goede ervaring met Meladol van merk Cibdol. Zie hier. Ik durf ‘t te gebruiken omdat ik inmiddels heb geleerd dat Melatonine afgebroken wordt door de vele straling waarin we leven.

Powernaps:

Mocht het zo zijn dat u langdurig slecht of te weinig (kwaliteit) nachtrust krijgt dan zijn powernaps overdag warm aan te bevelen. In verband met slaapritmes zet u de wekker overdag het best niet langer dan 25 minuten, waarvan u er dan hopelijk 20 slaapt. Zorg dat uw lichaam en geest, ondanks slapeloosheid, voldoende rust krijgen om gezondheid te behouden. Wij kochten een grote 3-zits bank waarvan de rugkussens makkelijk van weg te pakken zijn…en klaar is je bed in de warme huiskamer. Gordijnen dicht, radio zacht aan of anderszins en even diepe rust of slapen. Als u voor dit slaapje een kop koffie drinkt, staat u verfrist op (en anders ook, is mijn ervaring). Het duurt 20 minuten eer cafeïne zijn werk doet in je lijf.

Slapeloosheid en psychologie:

Psychische houding ten aanzien van slapeloosheid:

Slapeloosheid of slaap van oppervlakkige kwaliteit (want steeds lawaai en steeds in trilling), brokjes slapen brokjes wakker of urenlang wakker, eruit gaan…er doet zich allerlei verstoord slaapgedrag voor als u gedupeerde bent van Bromtonen. Los van daadwerkelijke Bromtoon hinder kunnen  gedachten, irritatie, zorgen over de dag van morgen (moe naar het werk of in gezin) maar ook angst om beschadigd te raken of misschien te overlijden een rol spelen bij slapeloosheid.

Probeer zoveel mogelijk uw gedachten los te laten, ga er niet in mee. De ene gedachte triggered de volgende en zo ontstaat al snel een heel verhaal dat u geloven gaat. Richt uw aandacht bijvoorbeeld op uw ademhaling (in uit in uit) of de radio of CD speler die u aan heeft staan.

Probeer neutraal te blijven over gaan slapen, u beland makkelijk in een negatieve spiraal van nare nachten door Bromtonen met of zonder fysieke effecten en angst voor of hekel aan slapen gaan. Corrigeer negatieve gedachten die u heeft over slapen gaan, neem die gedachten bewust waar en laat ze weer los. Ik schrijf hierover later meer.

Mogelijk ter geruststelling van mensen met hevige Bromtoon ervaringen: ook ik dacht de afgelopen jaren meerdere keren ‘Ben ik er morgen nog?’ ‘Nog heel even en mijn brein spat uit elkaar.’ ‘Ik kan ’t niet meer aan’…maar…ik ben er nog. Ons lichaam blijkt meer aan te kunnen dan we met ons verstand kunnen bedenken.

Hypnose:

Hypnose hielp mij en een lotgenote aan meer slaapuren. Een enkele sessie maakte dat ik minder vaak wakker schrik en 5 uur af en aan slaap in plaats van 3-4 uur. Nog steeds te weinig natuurlijk maar wel een verbetering.

Als u hypnose wilt uitproberen, dan raad ik u aan iemand te zoeken die is aangesloten bij beroepsvereniging NBVH, therapeuten zijn te vinden via deze website

Aardingsmat:

Iemand uit de Lotgenotengroep (besloten groep) slaapt nu weer dankzij gebruik van een aardingsmat. Op deze website kunt u informatie vinden over wat ‘aarden’ is en over allerlei aardingsprodukten.

Hulpmiddelen:

Op deze pagina van stichting Laagfrequent geluid , kies Oplossingen, kunt u lezen over hulpmiddelen voor geluidsreductie, geluid terug dringen. Deze hulpmiddelen zijn in slaapkamers te gebruiken en natuurlijk elders in huis.

Daarnaast kunt u, om slaap of ontspanning te bevorderen ook heel goed luisteren naar de natuurlijke klanken van klankschalen. Op YouTube is veel te vinden onder zoektermen: klankschalen, soundbowls, crystal soundbowls, soundhealing.
Mijn favoriete CD (kopen, niet op YouTube) is The Sounds of Planets/ 1, NADA – gemaakt door Rainer Tillman. Heel kalmerend.

Zoals ik aan ‘t begin van de tekst al over deze pagina zei: hier zullen vaker nieuwe inzichten of producten te vinden zijn.