Lies was here!

26 Oktober jl overleed vriendin op nabije afstand en lotgenote Lies Jonkman…door haar eigen hand…na jaren van wikken en wegen. Ze had alles zorgvuldig voorbereid. Op haar rouwkaart stond: ‘Je wilde niet dood maar kon zo ook niet verder leven’. En zo was het. Haar leven werd 11 jaar lang dag en nacht geteisterd door laagfrequent geweld.

Lies heeft zich jarenlang ingezet voor Stichting Laagfrequent geluid en was oprichtster en medebeheerder van Lotgenotengroep Laagfrequent geluid op FaceBook. Ze vergaarde veel kennis en ervaring in de loop van de jaren en zette die vol verve in voor ‘de zaak’. Ook privé hielp ze meermaals mensen die vastliepen door laagfrequent geweld. Helaas bracht al haar inzet geen verandering in de afwachtende houding van de overheid. Haar repeterende eis: onderzoek, onderzoek, serieus onderzoek! werd niet of nauwelijks gehonoreerd. En nu is ‘t voor haar te laat.

Ik heb er even over gedaan deze berichtgeving te schrijven. In de Lotgenotengroep is er natuurlijk met elkaar over gesproken (iedereen daar kent Lies) maar toen de rouwdienst voorbij was, het geschokte gesprek wat verstomde, daalden haar moeilijke besluit en het verlies dieper in. Haar lange lijdensweg ook mijn en onze lijdensweg, haar onmacht ook mijn en onze onmacht. Net als zij ben ik op zoek, elke dag weer, naar een leefbaar leven in een vijandig gemaakt leefmilieu. U wellicht ook.

Zo kwam het heel dichtbij, dat onherroepelijke besluit van dezelfde ander. Ik heb daar de tijd voor genomen, wilde ook niet onbekenden bij haar intieme vertrek betrekken, vond dat niet gepast. En toch…dit drama geruisloos laten passeren…kan ook niet.

Wie Lies nog wil leren kennen, kan een recentelijke video bekijken van haar bijdrage aan een symposium over oa laagfrequent geluid. Zo’n wanhoop en dan zo’n krachtige presentatie! Voor ons allemaal. ‘Dag Lies’, zeg ik nogmaals,’ dank je wel voor alles. Rust vooral stil.’

Belangrijk:
Als u overweegt om een einde maken aan uw lijden maar eigenlijk niet uw leven wilt verliezen, bel dan , alstublieft, Telefoondienst 0800 – 0113. Zij kunnen u niet van laagfrequente hinder afhelpen maar wel deskundig naar u luisteren en meedenken om weer een andere weg te vinden. Sterkte!

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.