DNRS levenslang?

6 Maanden zijn verstreken, de tijd die staat voor succesvol kunnen afronden van de training die Dynamic Neuro Retraining System (DNRS) heet. Heeft dit programma mij verlost van Bromtonen? Neen, helaas niet. Gezien de vele jubelende succesfilmpjes en ook gezien de match van de visie met mijn levensgeschiedenis had ik daar wel op gehoopt. Niet verlost maar wel heb ik heel af en toe afwezigheid van Brom opgemerkt. Altijd op momenten dat ik intensief (fysiek)bezig was en altijd als Brom zich überhaupt zachter liet horen en voelen. Komt die afwezigheid dan door dit oefenprogramma of hadden deze momenten zich anders ook voorgedaan? Ik weet ’t niet.

De hamvraag: ‘Heeft het ervaren van laagfrequent geluiddaad werkelijk te maken met een op hol geslagen Limbisch (zenuw)stelsel?’, kan ik, op basis van mijn ervaringen met DNRS tot op heden, helaas niet beantwoorden. Aan aannames hebben we niets, er is serieus onderzoek voor nodig. In ieder geval: een duidelijke omslag kwam er niet.

Zelf uitproberen?
Gaat u het DNRSystem nu zelf uitproberen? Mijn hinder is ernstig, 24 uur per dag en al 8 jaar aaneen binnenkort. Misschien is uw hinder veel minder langdurig en minder intensief? Iedere gehinderde is een ander mens met andere gevoeligheid, waarneming, andere inzet en andere helingscapaciteit (is er iets te helen?). Dat het mij niet gelukt is eraf te komen, wil niet zeggen dat het u niet lukt?

Bootcamp of thuis?
Mijn indruk is dat de training eigenlijk bedoeld is als intensieve indoor therapie onder groepsbegeleiding (op de website ook Bootcamp genoemd) en dat ‘ie door veel mensen uiteindelijk gekocht wordt als outdoor en individueel, namelijk voor thuis. Mij kwam ter ore dat er binnen redelijke termijn een DNRS ervaringsdeskundige trainster beschikbaar komt in Nederland. Ze volgt nu de docenten opleiding/cursus. Mocht u deze training overwegen dan zou ik daarop wachten. Mogelijk een grotere kans van slagen dan?

Hieronder (ook al bekende) persoonlijke ervaringen om misschien in uw overwegingen mee te nemen:

In je eentje is ’t moeilijk vol te houden als succes uitblijft. De focus op de instructies houden, is, onder het akoestisch gewelden dat wat dat met je doet, niet eenvoudig. Regelmatig gewoon onmogelijk maar…dat hangt natuurlijk af van de persoonlijke mate van hinder.

Grenzen verleggen, ik noemde het in eerdere berichten ook al, kan met Bromtonen niet. Dat is wel een essentieel onderdeel van het programma. Er is geen veilige stille plek te maken van waaruit je de tolerantie langzaam opbouwen kunt. En dan ook de onzekerheid: hoe raadzaam is tolerantie kweken voor laagfrequent geluid? Frequenties die overeenkomen met lichaamseigen frequenties die allerlei (vitale) functies in ons lichaam aansturen?

Ik raakte niet overtuigd van: ‘Loslaten’….ondanks ervaren van (ernstige) bedreiging van je leven en concrete ziekteverschijnselen. Al bedacht ik honderd keer vriendelijk: ‘Laat maar los, ik ben dit zelf’ (zoals de training immers oppert: u heeft een op hol geslagen Limbisch stelsel), ergens diep in mij liet iets niet los. Dat diepere laat zich niet voor de gek houden? Of ben ik gewoon niet moedig genoeg?

Ook raakte ik niet ten diepste overtuigd door één van de (belangrijke) CD’s waarop een hypnotiserende sessie wordt ingesproken. ‘Vertrouw op je eigen systeem, dat weet precies te doen wat je nodig hebt’ terwijl het in de visie juist gaat over een op hol geslagen systeem in jou. Hoe kun je je eigen systeem vertrouwen als dat je juist in ditzelfde geval in de steek gelaten heeft?

Verder vraagt de training uw volledige aandacht: ‘Maak dit programma je prioriteit voor de komende tijd’. Maar het leven gaat door. Dat van u ook. Man en ik zijn verhuisd het afgelopen half jaar en druk doende met renovatie van ’t nieuwe fijne huis (met Bromtonen). U heeft misschien een gezin? Een baan of beiden? Lukt het u om DNRS tot hoogste prioriteit te maken?

Bijzonder programma
Afijn, het was een hele worsteling de afgelopen maanden. Ik had het niet willen missen: het programma is bijzonder. Het geeft duidelijke handvatten hoe te werken aan her-training van je hersenen zonder met Bromtonen zelf bezig te zijn. Al heeft de training niet opgeleverd wat ik hoopte,verschillende elementen uit het programma blijf ik komende tijd gewoon gebruiken. Misschien komt op de langere duur wel (meer) resultaat?  

Vergelijken inhoud en kosten
Ter afweging ook nog: misschien inhoud van programma’s en kosten eens vergelijken tussen DNRS, GGD aanbod en dat van de Audiologische centra? Voor wat ik ervan weet: de inhoud van de trainingen verschilt weinig. De kosten voor de DNRS training bedragen rond de 300 euro afhankelijk van wat u bestelt via internet.

Ook kunt u goedkoop (8,50 euro in 2018) het Duitstalige e-book aanschaffen van Stefan Knabe, die zichzelf ook door her-training van Bromtonen afgeholpen heeft. Aan dit boekje ontbreekt een gedetailleerd programma. Het geeft grove handvatten en vertelt meerdere geslaagde verlossingsverhalen…het laat u vrij om te zoeken naar een eigen programma dat bij u past. De ervaringen van de anderen kunnen u inspireren in uw zoektocht.

Sterkte met uw situatie en alvast fijne Feestdagen gewenst.


Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.