Mijn eigen paniek-recepten

Zie deze pagina erover…een eigen recept maken ter voorkoming van paniek aanvallen.
Hier mijn eigen, nu goed werkende, recepten. Werken ze niet meer dan bedenk ik weer iets anders en probeer mijn ideeën uit.

Voor overdag:

Een druppeltje Wilde rozenolie van Weleda op mijn polsen en breed uitwrijven, ook op de handrug.

Koptelefoon op met klankschalen CD erop:
liefst die van Rainer Tillman (Planet serie) en inspirerende Mindfulness teksten lezen.

of

Dobberen op zee: https://www.youtube.com/watch?v=Op1rgjJAHb8&feature=em-share_video_user
Lig op de grond met armen en benen een beetje gespreid, op een warme deken of kampeer- of yogamatje of zo. Koptelefoon op, deze dobber muziek aan…rustig ademen, niets veranderen, uw ademhaling is goed zoals ‘ie gaat…Na een poosje bij elke UITademing spanning zacht uitblazen, bij elke uitademing voelt u dat u iets zwaarder de grond ‘inzakt’. Als u voelt dat dat lukt, dan een change of scenery: stel u voor dat u door water gedragen wordt. Het drijven kost u geen enkele moeite. U ligt met armen en benen nog steeds wijder uit. Het water kabbelt en u kabbelt mee. . Als open water te spannend is, visualiseer/zie er dan een kustlijn bij. Heerlijk dobberen op deze klanken, ruimte ervaren, vrijheid. Alle spanning verdwijnt, u staat straks op met hernieuwde energie.
Het is een lange video…een eierwekker kan uitkomst bieden…

of

Koptelefoon op met kalmerende muziek en werken aan een schilderij of collage. Schilderen onder hoogspanning is moeilijk gebleken. Ik ben gaan experimenteren met knipsels uit tijdschriften waarmee ik een verhaaltje maak. Of ik kies een foto als uitgangspunt en maak daar abstract werk mee. Hier kunt u zien wat ik maak.

Voor ‘s nachts:

Oranje licht van de zoutlamp aan, kaarsen aan, licht in de keuken dat niet direct op mij schijnt. Ik verlicht de kamer sfeervol, niet te licht.

Direct als ik beneden kom, begint stoom afblazen…wat ingedrukt wordt, drukt zich ook weer uit…en Bromtonen drukken nogal wat in. Ik observeer mezelf al boos zijnd of radeloos en houd contact met: ga ik nu door om het doorgaan of is de lading eigenlijk geleegd? Dan stoppen.

Na het uiten van emoties besluit ik bewust: ‘Ik ben hier nu, ik maak er wat van’. Warme melk met honing of Bamboe ‘nep’ koffie erin zorgen voor een zachtere stemming.

Dan de TV aan met een koptelefoon op. Het doel is mezelf beter te stemmen, letterlijk en figuurlijk. Visueel is er ondertussen afleiding van mijn eigen bijna paniek…er is ‘s nachts van alles te zien, op België vaak een documentaire bijvoorbeeld.

Een deken die eerder door mijn overleden moeder veel gebruikt werd, sla ik om de benen om warm te blijven. Dat hij van haar was, draagt bij aan mijn gevoel van welbehagen. Dat gevoel komt niet direct van de grond, het kost tijd. Maar met alle recept ingrediënten bij elkaar, lukt het uiteindelijk, ondanks de ziekmakende Bromtonen.

Hoe ziet uw recept eruit? Succes ermee 🙂