Overlast beperken

Alle opties kunnen per persoon verschillend uitpakken. Wat voor de een helpt, hoeft dat voor een ander niet te doen. Rustig uitproberen dus. Eventueel in overleg met uw huisarts.

Beter slapen

Door verschillende lotgenoten worden oordopjes aanbevolen.
Vaak is één oordopje al genoeg. De meeste mensen horen de bromtoon het hardst in hun linker oor.
Watjes, Ohropax, schuimrubber, Alpine oordopjes met luchtdrukfilter, er is van alles beschikbaar. Welk model helpt verschilt per persoon. Uitproberen dus.

Medicijnen kunnen helpen om beter te slapen.
Temazepam is een ‘downer’. Daar val je sneller van in slaap. Het kan wat langer duren voordat je weer helemaal wakker bent. Je blijft nog een tijdje duf en wazig in de ochtend.

Het gebruik van alcohol kan een rol spelen voor de nachtrust.
Er zijn mensen die alcohol gebruiken om makkelijker in slaap te vallen.
Er is ook iemand die na het drinken gevoeliger wordt voor trillingen en zo sneller wakker wordt.

Vervangend geluid organiseren dat de bromtoon maskeert. Zoals het afspelen van een cd met muziek, met natuurgeluiden (wind, regen, water) of met zogenaamde grijze of witte ruis.

Aanpassen van de woonomgeving

Eerste tip: maak ruimte tussen uw bed en de muur.
Kort samengevat: trillingen komen voort uit golfbewegingen. Die bewegingen zijn het heftigst bij  het eind van een ruimte: de muren.
Het kan helpen om het hoofdeinde een meter van de muur te verschuiven. Of om het hoofd- en voeteneind om te draaien en met de voeten naar de muur te gaan liggen.

Isolatiemateriaal

Er zijn mensen die baat hebben bij het isoleren van het huis.
Bijvoorbeeld door de meterkast te vullen met piepschuim (styropor).
Of door een laag geluidabsorberende platen tegen de muur te plaatsen.

Dubbel glas

Dubbel glas isoleert temperatuurverschillen. En geluid. Van binnen naar buiten en andersom. Nu blijkt dat sommig dubbel glas specifiek geluid doorlaat. Lees het verslag van Meilink Bouwfysika en Akoestiek:

‘De belangrijkste meting was een trillingsmeting op het glas, waarbij in de slaapkamer met een toongenerator door ons een zuivere (fluit)toon is geproduceerd die we hebben laten oplopen van 90 Hz tot 130 Hz. Meteen was duidelijk dat de ruit een resonatiefrequentie gaf bij ca. 115 Hz.

We hebben de glasdiktes van de ruit gemeten met een simpele glasdikte-meter. Daaruit bleek dat zowel de binnenruit als de buitenruit 10 mm dik waren. Daarop hebben we de specificaties van het geplaatste glas nagetrokken. Het bleek inderdaad glas te zijn met de opbouw 10-20-55/2. Dat wil zeggen twee glasbladen van 10 mm dikte elk met een spouw van 20 mm. Ëén van de twee bladen is gelamineerd met 2 mm akoestische folie.

In onze rapportage hebben we over dit glas het volgende geschreven: Omdat het erop lijkt dat het glas een resonantiedip heeft bij 115 Hz, zal het buitengeluid bij die frequentie meer worden doorgelaten dan de overige frequenties. Dat maakt weer dat de toon van 115 Hz in het bijzonder wordt waargenomen en wel zodanig, dat het als zeer hinderlijk wordt ervaren.
Overigens is het gebruikelijk om bij het kiezen van geluidisolerend dubbelglas altijd twee glasbladen te selecteren van verschillende dikte. Dit, omdat bij ruiten van gelijke dikte, een hinderlijke resonantie kan optreden. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer één van de twee bladen gelamineerd is. Kennelijk treedt bij deze woning die resonantie op.
Tot zover het gedeelte uit het rapport.

Bij berekening van de resonantiefrequentie van glas, met de opbouw 10-7-10 mm, bleek dat deze precies op 115 Hz uitkomt. Tel daar nog bij dat één van de afmetingen van de slaapkamer een staande golf van 115 Hz toeliet. We hadden al met al een reëele oorzaak van de lage bromtoon gevonden. We hebben in het rapport een ander type glas voorgeschreven. Dubbel glas met zeker een verschil in glasdikten’.

Tot zover het verslag.
Wij, van BBZ, weten niet of de vervanging van het glas de bromtoon heeft verminderd.

Veranderen van woonomgeving

Weg gaan is de beste remedie. Maar dat komt niet altijd uit. Dus gaan mensen in de weer met tenten, caravans, stacaravans, hotels en andere tijdelijke vluchtplekken.
We werken, op basis van ervaringen, aan een overzicht van rustgebieden.

Meer tips en ervaringsverhalen zijn hartelijk welkom

U kunt hieronder reageren of een mailtje sturen naar .

One Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.