Gasleidingen

Aanleiding

De bromtonen en trillingen in de omgeving van Zutphen worden door sommige melders ervaren vanaf het moment dat de nieuwe leidingen voor hoog calorisch gas in gebruik zijn genomen. Deze ‘nieuwe’ leidingen liggen sinds 2008-2012 (?) ten oosten en zuiden van gemeente Zutphen.

Het netwerk van gasleidingen

gastransportkaartEr is een gedetailleerde kaart van het netwerk [pdf] beschikbaar. Hiernaast staat verkleind exemplaar, klik om te vergroten.

Het netwerk is onderdeel van de zogenaamde gasrotonde, het resultaat van de overheidsvisie op de Europese gasmarkt [pdf]. Zelfs het etiket duurzaam wordt gebruikt om investeringen te verantwoorden. Dat deze investeringen riskant zijn is te zien in een reportage van NOS Nieuwsuur (22-05-2015).

De Algemene Rekenkamer heeft er een onderzoeksrapport over gepubliceerd.

De ‘Concept Structuurvisie Ondergrond‘ [pdf] (november 2016) gaat over het ‘Duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond, waarbij benutten en en beschermen met elkaar in balans zijn.’ De belangen van drinkwater, mijnbouw, warmtewisseling e.d. worden met elkaar afgewogen.
Het enige dat ik over bromtonen gevonden heb staat in 9.5: “Milieu- effecten op lokaal niveau zoals de gevolgen van licht, geluid of trillingen zijn niet verkend. Daarvoor is het abstractieniveau van de structuurvisie te hoog. Dit soort milieueffecten worden locatiespecifiek beoordeeld in een projectMER.”

De relatie tussen laagfrequent geluid en ondergrondse pijpleidingen

Volgens ‘COMPRESSOR STATION PIPING NOISE‘[pdf] van de Gas Machinery Research Council is er sprake van geluid.

Volgens ‘Bromtoon Nesselande eindrapportage‘ (26-01-2012) kan het niet aan aardgasleidingen gasverdeelstations liggen.

 

Kijk verder

~~~

Comments (2)

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.