Scheepvaart

Aanleiding

Ervaringen van bromtonen worden door bewoners van Deventer en Zutphen gekoppeld aan het landsvaren van schepen over de IJssel.

“Ik vermoed dat het te maken kan hebben met de binnenvaartschepen op de IJssel. Vanuit Leesten hoor ik die ’s nachts wel eens. Hun bromtoon draagt ver en wanneer een schip uit het gehoor ‘wegvaart’ is de volgende al weer ter hoogte van Zutphen aangekomen. Hierdoor kan op de achtergrond een continu geluidsdruk ontstaan. De overheersende westenwind zorgt ervoor dat je deze schepen op het hele grondgebied van Zutphen kunt horen.”

Cavitatie

Het gaat om een natuurkundig verschijnsel. Motoren kunnen drukverschillen in vloeistof veroorzaken. Bijvoorbeeld bij scheepsschroeven. De hoge druk in het water wordt gebruikt om beweging in het schip te krijgen en houden.
Maar bij de schroeven ontstaan ook gebiedjes met lage druk. Zo laag dat er belletjes kunnen ontstaan. Gas, dat in het water zit, zet uit en vormt een belletje.
Komen die belletjes in gebieden waar de druk hoger is, dan klappen ze in elkaar, ze imploderen. Daar komt veel energie bij vrij. Dat veroorzaakt subsoon geluid en trillingen.

In leidingsystemen kan ook cavitatie ontstaan, bijvoorbeeld in pompen, kleppen en achter obstakels, bramen, etcetera.

Zie De kennis van nu of Wikipedia

Radar

tekst komt