Cavitatie

Gasbelletjes

Het gaat om een natuurkundig verschijnsel: door het verlagen van de druk in een vloeistof kunnen er (gas)belletjes ontstaan.

Motoren kunnen drukverschillen in vloeistof veroorzaken. Bijvoorbeeld bij scheepsschroeven. De hoge druk in het water wordt gebruikt om beweging in het schip te krijgen en houden. Maar bij de schroeven ontstaan ook gebiedjes met lage druk. Zo laag dat er belletjes ontstaan. Gas, dat in het water zit, zet uit en vormt een belletje.
Komen die belletjes in gebieden waar de druk hoger is, dan klappen ze in elkaar, ze imploderen. Daar komt veel energie bij vrij. Dat veroorzaakt subsoon geluid en trillingen.

In leidingsystemen kan ook cavitatie ontstaan, bijvoorbeeld in pompen, kleppen en achter obstakels, bramen, en zo meer. Het klinkt alsof er kiezels vermalen worden.

Ook bij stromend water, sneller dan 30 meter per seconde, treedt cavitatie op. Hieronder is cavitatie bijvoorbeeld in verband gebracht met het ontstaan van de Grand Canyon:

~~~

Cavitatie en ultrasound

Met behulp van ultrasound (radio frequentie) kunnen belletjes worden opgewekt in vloeistoffen. …

Met dit principe kunnen medici bijvoorbeeld hersengebieden ontsluiten om medicijnen toe te kunnen dienen. Het menselijk lichaam bestaan voor zo’n % uit water. Dat moet natuurlijk niet imploderen. …

 

~~~

Kijk verder

 

About Joost Kahmann

Sinds december 2013 op zoek naar bronnen voor bromtonen overlast.

13. mei 2017 by Joost Kahmann
Categories: Laagfrequent geluid, Ultrasound | Reacties uitgeschakeld voor Cavitatie