Shrinin-yoku of ‘bos baden’

Shrinin-yoku is de Japanse term voor forest bathing of baden in het bos. Daar kijken wij, als vrij nuchtere Westerlingen, van op maar in Japan leeft men in nauw contact met de natuur. De Japanse overheid introduceerde Shrinin-yoku al in 1982.

Dat een wandeling in een bos weldadig voor je werken kan, wisten we al wel. Helaas kunnen gedupeerden van Bromtonen vaak al niet meer in stilte genieten van de natuur, ook daar vinden we dezelfde verstorende geluiden en (soms) trillingen in ons lichaam en in de aarde.

Door wetenschappelijk onderzoek is nu ontdekt dat niet alleen de zuurstof en (betrekkelijke) rust in een bosomgeving heilzaam zijn. Bomen ‘transpireren’ oliën uit die insectenwerend zijn en rotting tegen gaan. Deze oliën, Phytoncides, helpen ons immuunsysteem. Ze verlagen de bloeddruk en reduceren stress hormonen. Bos baden verminderd depressiviteit door een energie-boost te geven.

Ondanks Bromtonen dus toch volop reden om je onder te dompelen in een bos. In Shrinin-yoku wordt aangeraden het bos in al zijn facetten te ervaren: de kleuren, de vormen, de geuren, de texturen te voelen, bomen aan te raken. Niet enkel een pad volgen maar juist ook zitten en diepgaand ervaren. Erin verpozen, ervaren dat je niet los staat van de natuur. Stress hormonen genoeg voor wie in Bromtonen leeft…ik zou zeggen: doen!

Een korte Engelstalige video over forest bathing kunt u hier zien.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.