De Monitor op 10 september op TV – je eigen Monitor zijn

Voor degenen die geen gebruik maken van Facebook:

Aanstaande zondag 10 september kunt u op NPO 2 om 22.40 uur zien TV programma De Monitor. Het gaat over geluidsoverlast dit keer: hoe gaan gemeenten om met mysterieuze Bromtonen?

Niet echt nieuw wat er te zien zal zijn, weten we al uit voor-publicaties op Facebook. Maar…toch fijn dat er bekendheid gegeven wordt. Meer kennis leidt mogelijk tot meer begrip. En wie weet, komt er nog weer een onderzoek(er) uit voort. Een out-of-the-box-denker of -denkster die in het gapende gat tussen gedupeerden en overheden durft te stappen. Zonder vooringenomenheid.

In het programma zijn vooral deze beide ‘partijen’ in het verhaal te zien en horen. Manco is natuurlijk dat ze niet tot elkaar komen. Men heeft, mogelijk aan beide zijden (?), vast omlijnde ideeën over wat het waarschijnlijk is (een vorm van tussen de oren volgens ‘hen’, specifieke breinwerking) en hoe daar dan mee om te gaan, ermee te leren leven (cursus Tinnitus van de GGD). Boeddhistisch leraar Thich Nhat Hanh zou voorstellen bij elkaar te gaan zitten en in eerste instantie enkel naar de probleem-ervaarder te luisteren. Die zou uitgebreid de tijd krijgen om tot in detail te vertellen: wat er is, hoe het is, wat de impact is op het leven, op de relatie etc. De ander zou gevraagd worden met open aandacht te luisteren, niet te oordelen, niet te snel te denken ‘ik snap het al’. Er zou gevraagd worden empathisch te luisteren: je verplaatsen in de ander en proberen je voor te stellen hoe jij je dan in die situatie zou voelen. Geen (sturende) vragen stellen. Dan zou men uit elkaar gaan, ieder voor zich reflecterend op wat en hoe gezegd was. Dan pas zou het wederzijdse gesprek beginnen met als focus: er is een probleem, ik respecteer en accepteer hoe jij erin staat, wat kan ik doen om te helpen?

Hieruit zou geheel andere probleemoplossing te voorschijn kunnen komen. Maar…tijdsintensief en ook de oplossingen die gewenst zijn, zouden tijd- en geld intensief zijn; serieus onderzoek bijvoorbeeld naar onze vermeende gevoeligheid of juist sterk gezonde reactie op iets ziekmakends uit het milieu. U kent de voorlopige uitkomst…maar deze luistertechniek is misschien in uw thuissituatie het uitproberen waard als u tot nu toe niet begrepen wordt? Het doel = begrip, meer openheid, adequatere steun.

U kunt ook de rollen omdraaien: de niet-gedupeerde vertelt hoe hij/zij leven met een Bromtoon gedupeerde ervaart. U luistert met begrip, gaat u niet verdedigen. Laat het op u inwerken, neem ook die ander serieus. Bromtonen raken niet alleen degene die ze hoort en voelt maar raken de partner, het gezin, familie, de vriendenkring enzovoort. Het doel is dan: wederzijds begrip. Waarschijnlijk elkaar vinden in het thema onmacht. Hoe daar samen vorm voor te vinden en ontsnappingsmogelijkheden, partners in Bromtoon escape.

In ieder geval kunt u zich op zondag 10 september tijdens de uitzending verbonden weten met talloze mede gedupeerden in Nederland. Maar hopen dat de uitzending zinvol is.
En hoe dan ook: sterkte met uw situatie.

Dit bericht is geplaatst in nieuws. Bookmark de permalink.